Ce stim sau ce nu stim despre arts and crafts (arte si mestesuguri)

Pe cat de frumos suna in engleza „arts and crafts”, pe atat de invechit se percepe in romaneste „arte si mestesuguri”. O dovedeste si faptul ca persoanele interesate de lucru manual, creatii manuale, artizanat, sau cum vreti sa-i spuneti, nu cauta niciodata pe internet informatii cu titlul arte si mestesuguri. Lumea acceseaza „crafts” cuvant atat de cunoscut printre iubitorii de creatii manual, handmade sau direct diferitele tehnici de lucru cu hartie, fetru, vopsele s.a.
Citind un articol care apartine site-ului  http://www.buzzle.com/ am tinut, dupa puterile mele de cunoscator al limbii engleze la nivel incepator, sa aduc in prim plan conceptul cu care ma confrunt de ceva vreme: craft.
Arte si mestesuguri: Artizanat – obiecte facute manual care au fie un scop functional, fie pur decorativ. Face parte din categoria artelor vizuale. O persoana care creeaza artizanat/crafts sau se angajeaza in artele decorative se numeste, cu ajutorul limbii engleze, craftsperson sau in limba romana artizan, croitor, fierar, sticlar etc, in functie de specializarea persoanei meseriase care lucreaza cu lut, ata, textile, sticla, fier s.a. De asemenea, acesti meseriasi/artisti cunosc o varietate de instrumente si tehnici asociate cu procesului de
fabricatie.
Arte decorative: este un termen vag care se refera la o varietate de obiecte care servesc un scop practic si decorativ. In aceasta categorie sunt incluse: textile, mobilier, ceramica, sticla, bijuterii, imbracaminte, decor arhitectural si arta populara. Desi artele decorative sunt adesea practicate de amatori, de-a lungul istoriei au existat multi artisti  care s-au angajat in astfel de activitati. Raphael a creat modele de tapiserie, Pablo Picasso produce picturi pe ceramica. 
Miscarea „Arts and crafts”: miscare englezeasca din a doua jumatate a secolului XIX, care s-a concentrat asupra reformei design-ului bazat pe conceptul ca artele vizuale sunt spatiale mai degraba, decat temporale. In arta picturii, spatiu este o iluzie, o reprezentare de trei dimensiuni in doua. In sculptura, cu toate acestea, se pot folosi trei dimensiuni pentru a reprezenta trei dimensiuni, si este cel mai experimentat din punct de vedere al miscarii. Arhitectura, de asemenea, fiind tridimensionala, defineste si spatiile in ordine, pentru a le face potrivite pentru activitatile umane. O alta premisa a miscarii este ca materialele fizice utilizate de catre artisti influenteaza proprietatile si caracterul de opera rezultata. Cu alte cuvinte, marea arta trebuie să fie in armonie cu mediul sau.

Spor la „arts and crafts”! 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s